Kroatië dag 10-12
28 april 2025 - Zadar, Kroatië
Dag 10 Split zaterdag 26 april 2025
We zullen vandaag zonder tour Split verkennen. We volgen een wandeling via internet.
Hoogtepunt van de stad is het oude Romeinse paleis Diocletianus dat 4 woonblokken in beslag neemt. Het middeleeuwse gedeelte is ook niet onaardig maar het paleis maakt het zeer speciaal.
Het woord paleis is hier misleidend omdat het niet een gebouw maar een heel complex omvat.
We zijn al in heel wat steden geweest maar dit is toch wel weer bijzonder.
We starten de wandeltocht bij de gouden poort waar een kolossaal beeld van Gregorius van Nin staat die zich als bisschop verzette tegen de paus. Kennelijk moet je zijn grote teen aanraken gezien het geglim daarvan.
De term gouden poort is ook misleidend; het gaat hier om de belangrijkste toegangspoort. De overige poorten zijn zilver, brons en ijzer.
Het is heel erg druk in het centrum. Het gaat voornamelijk om dagjesmensen want ’s avonds blijkt het een stuk rustiger te zijn.
Rond 2 uur zijn we klaar met de rondwandeling.
Om half 5 pakken we de fiets om op het schiereiland door het park Marjan te fietsen waarbij er weer aardig wat hoogtemeters gemaakt moeten worden.
Nadat we de fietsen terug op het rek hebben gezet, pakken we een drankje aan het bijzondere plein de peristyle in het centrum van het paleis. Een zeer aparte plek voor een drankje.
We eten in een konoba.
Konoba betekent taverne en het is meestal een oud, stenen huisje met een traditioneel en gezellig interieur. Een konoba heeft geen uitgebreide menukaart maar het eten is puur Kroatisch.
Dag 11 Zadar zondag 27 april 2025
Het was een warme nacht met zo’n 18 graden. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is zeer gering.
Rond een uurtje of 10 verlaten we Split. Ik zal nooit meer Hadjuk zeggen want het is overal in de stad te zien dat het Hajduk moet zijn.
Vandaag rijden we naar Zadar. Als tussenstops hebben we Trogir en Sibenik op het programma staan.
Beide zijn middeleeuwse stadjes waarvan er dus veel zijn in Kroatië.
De stadjes zijn niet al te groot waardoor we het redelijk rap gezien hebben. In Trogir maken ze het plein leeg voor een dans van in kledingdracht zijnde kinderen.
Sibenik is wat minder toeristisch en ziet er wat minder onderhouden uit. Ook hier weer veel smalle straatjes met trappen omhoog waar dus geen auto kan komen. Het plein van Sibenik is net als dat van Trogir schitterend. Ongetwijfeld zijn hier ook weer scenes van GOT opgenomen.
Rond 3 uur zijn we in ons appartement in Zadar waar we de komende 5 nachten zullen verblijven.
Het centrum is zo’n kwartiertje lopen van ons vandaan. Na het Aziatische eten (we hadden zin in rijst) worden we nog als toetje getrakteerd op een enorme stoet van klerikalen en in klederdracht gestoken Kroaten van Zadar en omliggende kernen.
Dag 12 Zadar maandag 27 april 2025
We halen ons ontbijt bij de hier verrassend goed vertegenwoordigde Spar. Een groot Nederlands bedrijf dat in heel veel landen actief is.
Na het ontbijt pakken we de wandelspullen bijelkaar voor een wandeling in het nationale park Paklenica. Dit park is geliefd onder de klimmers. Het weer is met 24 graden en een zonnetje zomers te noemen en dat zal het waarschijnlijk voorlopig wel blijven.
Aan het begin van onze 14 km lange wandeling zien we veel klimmers hun weg zoeken op de steile rotsen. Je moet in ieder geval goed zijn in de spreidstand en sterk zijn in de armen. Als we ver omhoog kijken zien we gevorderde klimmers die echt behoorlijk hoog zitten.
Het park kenmerkt zich door zeer steile rotsen en is daardoor lekker ruig. We volgen een pad omhoog langs een riviertje richting een berghut. Het is best wel druk met wandelaars. We lopen de meest geëigende route - je kunt vele lange wandelingen maken in dit mooie park waarbij je behalve beren en lynxen niemand meer tegenkomt.
Zelf zien we geen grote zoogdieren. We doen het met wat mooie vlinders waaronder het oranjetipje, een uit de klauwen gegroeide regenworm en een slang.
Om half 5 zijn we terug in Zadar. Deze keer zorgen we zelf voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd.