Kroatië dag 7-9
25 april 2025 - Split, Kroatië
Dag 7 Dubrovnik woensdag 23 april 2025
We staan bijtijds op want om half 10 worden we bij de poort van de oude stad verwacht voor een tour. Aangezien de tour in Zagreb zeer goed was bevallen, smaakte het naar meer.
Voordat we bij de poort zijn, loop ik even snel heen en weer naar het fort. Hier blijk je de foto te kunnen maken die ik voor Polarsteps had uitgekozen. Alleen het water is bij mij veel minder mooi blauw. We hebben een groep van 10 man met wederom opvallend wat overzeese toeristen. 4 Australiërs en 2 Canadezen.
De tour brengt ons op dezelfde plaatsen waar we gisteren waren maar nu met context.
Er is qua historie wel wat overlap met de tour in Zagreb toch zijn er genoeg leuke onbekende weetjes.
Wij wisten niet dat de eurobiljetten oplopend qua architectuurstromingen waren. De gids is heel blij met mijn weetje over Frans Guyana linksonder op de biljetten.
Na de tour hadden we in eerste instantie het idee om naar het eilandje Lokrum te gaan maar de overtocht blijkt ook al 30 euro pp te zijn – Duurbrovnik(credits voor Ruben).
Dan kunnen we net zo goed 40 euro pp besteden aan een dubrovnikpas waarbij de muur(los kaartje 40 euro) inbegrepen is en dan met die kaart wat musea en het fort bezoeken.
We wisselen de lunch om met het diner bij een visrestaurant op een van de vele gezellige pleinen.
Daarna wandelen we 2 km over de muur wat zeker de moeite waard is. Je krijgt zo een prima beeld van de middeleeuwse stad. Het lijkt aardig op Syracuse op Sicilië.
We hebben aardig wat trappen gelopen en moeten echt even bijkomen van de inspanningen. Na een bezoek aan het Fransiscusklooster (originele oude apotheek) en het fort, lopen we terug naar het appartement; het is dan nog maar 4 uur. Genoeg tijd om bij te komen dus.
Dag 8 Dubrovnik donderdag 24 april 2025
Omdat we onze fietsen niet voor niets hebben meegenomen gaan we vandaag een fietstocht maken over provinciale wegen langs allerlei dorpjes. Einddoel is Cavtat een aardig kustplaatsje met een mooie boulevard. We starten in de buurt van Cavtat voor een tocht van zo’n 40 km. De cipressen karakteriseren het landschap. De dorpjes zijn niet zo idyllisch als gehoopt maar dat mag de fietspret niet drukken. Het zou vandaag kunnen gaan regenen maar ook vandaag wint de bewolking boven de bergen het niet. Het is flink op en af wat aardig wat zweet oplevert. Ook Bar moet op haar e-bike aardig bijtrappen maar bijhouden doe ik haar bergop uiteraard niet. In Cavtat hebben we een bescheiden menu wat genoeg energie oplevert om de 12%-helling op te komen.
Omdat we geen zin hebben om in ons appartement te hangen gaan we voor de laatste maal Dubrovnik in. Bar pakt i.v.m. een lichte hielblessure (no worries) de bus die onderweg kapot gaat en vervangen moet worden. Lopend ben ik in dit geval sneller.
Het is er een stuk drukker in de stad dan toen we aankwamen. We trakteren onszelf op een cocktail en een kaasplankje aan de hoofdstraat waar we ons vermaken met mensenkijken. Daarna lopen we nog wat rond op plekken waar we nog niet geweest zijn.
Het is een prachtig oud middeleeuws centrum; meer heeft de stad ook niet te bieden. De toeristen verspreiden zich daardoor niet waardoor het zeker in de zomermaanden overvol zal zijn.
Dag 9 Split vrijdag 25 april 2025
Even een iets rustiger dagje tussendoor met een verplaatsing naar Split.
Alhoewel rijden soms ook best vermoeiend kan zijn. Zeker als het onderweg de hele tijd regent.
Tussendoor nemen we de Skywalk van Biokovo mee. Gelukkig is het daar wel droog – helaas is het wel erg mistig. De weg van zo’n 14 km naar boven is prachtig. Wel opletten geblazen want het grootste gedeelte is 1 auto breed.
Helaas komen we 4 km voor de Skywalk in de mist terecht. De Skywalk is een halve cirkel van gehard glas die je het gevoel moet geven dat je in de lucht loopt. Dit effect wordt natuurlijk teniet gedaan als het mistig is - geen Lukcy Luke dus.
De mooie rit vergoed veel. Bij het restaurant op zo’n 5 km onder de Skywalk hebben we wel een vrij zicht op de Adriatische kust.
Vlak voor Split schijnt de zon uitbundig en is het ook weer 20 graden.
Onze B&B ligt tegen het centrum aan. We lopen rond half 6 het centrum in. Voor mij is het een vraag of ik hier in 1988 ook nog even ben geweest. Ik weet dat Split een halte was van ons interrailavontuur maar ik heb geen idee waar we overnacht hebben.
We pakken slechts een klein gedeelte van het centrum mee. We blijven alleen in de nieuwe stad die uit de middeleeuwen stamt. De oude stad stamt uit de Romeinse tijd. De nieuwe stad heeft wel wat weg van Dubrovnik alleen dan zonder de drukte. De pleintjes zien er zeer gezellig uit.