Peru dag 4-6

24 september 2024 - Chivay, Peru

Dag 4 Arequipa zaterdag 21 september 2024 – Hotel Gruta.

Het is een mooie zonnige dag; een mooie dag om te trouwen.
We hebben zoals dat zo mooi in het reisjargon heet een vrije dag. Beter zou een invulbare dag o.i.d. zijn.
Het klooster Santa Catalina in het centrum van de stad is een van de hoogtepunten. Na een rustige dagstart met o.a. een plata de frutas bij het ontbijt, gaan we rond 11 uur het klooster binnen.
Bewapend met de app van het klooster waarbij we voor elke ruimte een korte omschrijving hebben, lopen we door het volledig ommuurde complex. Het is werkelijk een prachtig gebouw of eigenlijk meer een stadje met straten en verschillende pleintjes. Alles ziet er prachtig onderhouden uit met als hoogtepunt het indigo dat gebruikt is in een gedeelte van het kloostercomplex. De planten met o.a. in bloei staande oleanders dragen bij aan de schoonheid van dit klooster.
We doen er 2 uur over om alles te zien.
Na het eten van een empanada(broodjes zie je nauwelijks) lopen we richting een ander hoogtepunt – het uitzichtpunt van Yanuhuara. Via kronkelige met stenen bedekte straatjes lopen we richting het uitzichtpunt. Bij het passeren van een brug over de rivier Chili kijken we naar beneden voor eventuele vogels. Dat we daarbij de kwak zouden zien is natuurlijk heel verrassend.
Het uitzicht blijkt een toeristische trekpleister te zijn en vooral geschikt voor fotorapportages van bruidsparen. Het uitzicht op de majestueuze Misti is ook niet mis al blijft Misti wat mistig.
’s Avonds eten we op aanraden van Dirk een verrukkelijke alpacasteak in restaurant Zigzag.

Dag 5 Arequipa zondag 22 september 2024 – Hotel Gruta.

Vandaag worden we vroeg opgehaald voor een wandeling rond de Misti vulkaan.
Iets na achten stappen we bij onze gids Julio in de auto.
Omdat het zondag is, rijdt het lekker door. Julio vertelt onderweg wat over Arequipa. Zo zijn er op de heuvels door allerlei immigranten schamele huizen neergezet. Deze mensen zijn geen officiële inwoners van de stad en hebben geen stroom of stromend water. Volgens Julio telt de stad officieel 900.000 mensen maar zijn er bijna een half miljoen mensen rond de heuvels die niet meetellen. Met de komst van de arme Venezolanen is het land er niet beter op geworden.
We parkeren de auto in het dorpje Chiguata en starten na wat smeerwerk de wandeling. De zon is op 3 km hoogte zeer fel en warm.
De Misti is met zijn 5825 meter alom aanwezig. Het is een slapende vulkaan net als meerdere vulkanen hier in de buurt. De laatste grote uitbarsting dateert van de 16e eeuw.
We zien  veel vogels waaronder wat kolibries en aardig wat duivensoorten.
Er is flink wat akkerbouw in de vorm van terrassen.
Het is geen lastige wandeling. Al met al lopen we 8.5 km. Het is leuk praten met Julio. Zo hebben we het o.a. over de omgekochte wedstrijd van Peru op het wk van 1978 en de 12-1 van Spanje tegen Malta.
Julio doet aan plandelen – wij helpen hem daarmee. Er ligt helaas overal genoeg plastic om moeiteloos een vuilniszak te vullen.
Onder het stof keren we terug in het dorpje dat inmiddels overspoeld is met mensen uit Arequipa die een kort wandelingetje en een bezoekje aan het stierenvechten (stier tegen stier) een leuk dagje uit vinden.
Terug in het hotel proberen we voor de laatste vlucht ook de bagage in te boeken bij Latam; de soap gaat verder. Ondanks dat we bij de goede vlucht geklikt hebben, wordt onze bagage gekoppeld aan de tweede vlucht waar we nu dus dubbel voor betaald hebben. We sturen maar weer een mail naar de helpdesk met het vriendelijke verzoek om de dubbele bagage netjes over de 2 vluchten te verdelen. Wordt vervolgd.
’s Avonds eten we bij een van de restaurants waarbij je over de plaza del armas heen kijkt. Het uitzicht op de verlichte kerk en de vele mensen in het parkje is top.

Dag 6 Chivay maandag 23 september 2024 – Hotel Pozo del Cielo

We houden een beetje noodgedwongen het ritme van 22-5 aan. Best handig als je een paar keer vroeg op moet.
Om half 8 worden we opgehaald door de gids voor de tour van anderhalve dag door de Colca Canyon.
Nadat we alle andere passagiers hebben opgehaald kunnen we Arequipa verlaten. Van de 16 passagiers zijn er 6 Nederlands. Wat je ook onderneemt er zijn altijd Nederlanders bij.
We gaan vandaag tot grote hoogtes komen. Zelfs hoger dan de Mont Blanc.
Het eerste stuk rijden we voornamelijk omhoog waar we vooral hoogvlaktes hebben. De vulkanen om ons heen worden steeds kleiner. We hebben een aantal stops om wilde guanaco’s en vicuña’s te zien. Lama’s en alpaca’s zien we ook maar die worden hier als vee gehouden.
De kamelenfamilie bestaat uit 6 soorten; kameel, dromedaris, alpaca, lama, guanaco en vicuña. 4 ervan komen dus in Zuid-Amerika voor. Onder de 4 km leven de guanaco’s.
Boven de 4 km zien we een hele hoop vicuña’s. Ze staan overal te grazen of te drinken. Het is op deze hoogte behoorlijk vochtig.
We moeten voorzichtig zijn met inspanningen – een normaal looptempo zit er even niet in. Uiteindelijk bereiken we de 4910 meter. Een nieuw hoogtepunt in ons leven.
Na het hoogtepunt rijden we in duizelingwekkende vaart naar beneden richting het op 3600 meter liggende Chivay. Hier zien we pas echt de canyon in haar volle glorie. Het landschap is zeer spectaculair. In Chivay hebben we een lunchbuffet waarna we naar ons leuke hotel net buiten het dorpje worden gebracht. Het verblijf is van korte duur want na 1 uur worden we weer opgehaald voor een heetwaterbad bij Yanque in de open lucht. De temperatuur van het water zit tegen de 40 graden aan. We kletsen gezellig met onze landgenoten. Om 5 uur zijn we terug. Net op tijd voor een wandelingetje bij het laatste daglicht naar het vlak bij ons hotel liggende uitkijkpunt.
Met de schemer lopen we nog even het dorpje in wat een aantal leuke beelden heeft.
Er is ook een Plaza de armas maar deze is beslist niet zo mooi als die in Arequipa.
We hadden ook nog via de tourorganisatie kunnen dineren maar anderhalf uur folklore trok ons niet in de angst dat we anderhalf uur naar een panfluit moeten luisteren. Morgen zal zich in mijn hoofd al vaak genoeg “al condor pasa” afspelen.

1. Madelon:
    24 september 2024
    Gave verhalen en mooie hoogte punten. Altijd leuk om iets mee te krijgen over kamelen families en tips om planfluiten te ontwijken ;) Heel veel plezier met de vast nog vele avonturen die volgen deze vakantie, groetjes uit het regenachtige Nederland!
  2. Els:
    24 september 2024
    Ik ga jullie weer volgen.
    Ook polarsteps aangevraagd :-)
    Veel plezier,
  3. Birdy:
    24 september 2024
    Een mooie dag om te trouwen........
    Het verhaal ging een heel andere kant op dan ik had verwacht;)

Benieuwd naar het indigo van het klooster, komt het over op foto of was het "sin photos por favor"
  4. Michiel:
    26 september 2024
    @Birdy

Foto's waren een dag te oud voor het verhaal. Ik heb even de datums aangepast. Nu dus met indigo.