Peru dag 16-18

6 oktober 2024 - Chachapoyas, Peru

Dag 16 Puerto Maldanado donderdag 3 oktober 2024 – Jungle pro lodge – Finca Sachavacayoc

Opnieuw vroeg uit de veren. We hadden de keus tussen uitslapen en meer hitte. Of vroeg op en minder hitte.
Om 6:00 starten we met een ochtendwandeling naar het 5 km verderop gelegen meer Sachavacayoc. We zien op de heenweg o.a. een paar guans en een paar bruine kapucijnapen.
Om de kleurrijke vogels te zien zoals de vele tanagers, moet je een vogelreis boeken. Ze zitten vaak hoog in de bomen. In het oerwoud moet je het doen met toevallige ontmoetingen.
We leren onderweg weer van alles over bomen en planten. Zo heeft een van de bomen ook de gringoboom als naam omdat ie net als de zonbadende gringo’s zijn huid/bast verliest. Bij het oversteken van de rivier spotten we de zelden gespotte sidderaal. Weer zo’n dodelijk beest.
Op het meer worden we door Joel rondgevaren in een open roeibootje. We zien helaas geen anaconda’s of andere dieren die niet tot het vogelrijk behoren – o ja bijna vergeten: de minivleermuizen die vastgeplakt zaten op een boomtak.
Qua vogels ging het niet slecht met de hoatzins nu wel zeer goed fotografeerbaar, een slangekopvogel, de amazone-ijsvogel en een familie in het prachtige geel-zwart getooide wevervogels (caciques) die met het bouwen van nesten bezig zijn.
Het is onduidelijk tot welke groep vogels de hoatzin behoort, waar ie aan verwant is. Voorlopig is ie enig familielid in zijn eigen tak.
Ze hebben 3 magen waardoor het de enige vogelsoort is met een spijsverteringsstelsel dat vegetatie in de maag laat fermenteren. Dat is wellicht de reden dat ie zo stinkt. Want hij wordt ook wel stinkgvogel genoemd.
We hadden de goede keus gemaakt want we hadden het meer nog voor onszelf. Na ons liggen er meerdere boten op het meer.
Op de terugweg zien we niet veel meer. Door de hitte van de open boot en het vele zweten, is het goed dat we bijtijds weer bij de lodge zijn om te genieten van de rust. Er is verder geen middagprogramma meer.

Dag 17 Lima vrijdag 4 oktober 2024 – Hotel Patio

Een overgangsetappe vandaag. Van de warme Jungle terug naar het koele Lima.
We hebben om de een of andere reden een late vlucht waar alle andere gasten een vroege vlucht hebben. Er is daarom een hele vroege terugtocht en een iets minder vroege terugtocht.
Gelukkig weet deze geweldige organisatie daar ook wel een oplossing voor. Ze gaan ons in Puerto Maldanado afzetten op het Plaza de Armas alwaar we lekker een avondmaaltijd als lunch kunnen nemen. Daarna zullen ze ons wegbrengen op het vliegveld waar we dan nog wel wat (te) lang moeten rondhangen.
De dag zal desondanks onvergetelijk worden doordat ik om 05:30 uit bed ga om even een paar stappen de jungle in te lopen op zoek naar vogels. Zodra ik de eerste bocht om ben wordt ik geconfronteerd met 6 witvleugeltrompetvogels die slechts een beperkt leefgebied hebben en ook nog eens nachtvogels zijn. Mazzel dus. Helaas is mijn fototoestel niet zo scherp 's ochtendsvroeg.
Om 08:30 vertrekken we met de motorboot voor de 2 uur durende tocht stroomafwaarts over de machtige Tambopata. Helaas is het door de vele voor de landbouw gestichte vuurtjes nogal rokerig.
Puerto Maldonado’s Plaza de Armas oogt wat moderner dan de plaza’s die we tot nu toe gehad hebben. Het enige aardige plaatje dat ik kan schieten is dat van de Billinghurst-brug.
We eten bij restaurant Burgos een heerlijke Amazonevis – de arapaima.
Op het vliegveld is de zon achter de rokerige hemel bijna verdwenen.
De laatste vlucht bij Latam verloopt nu helemaal volgens plan - topmaatschappij.
Desondanks hebben we extra kosten als Barbara nog 6 dollar aan de douane moet betalen om de levensgevaarlijke powerbank uit de ruimbagage te halen.
Om 7 uur zijn we terug in Lima waar we weer een uur over minder dan 20 km mogen doen.
Dan hadden ze het in Puerto Maldonado beter begrepen getuige de vele motoren die daar gebruikt werden. Ik hou tegen de chauffeur in mijn beste Spaans een pleidooi voor de (motor)fiets. Ik geloof dat ie het wel met me eens was.
Het rijden in Lima is chaotisch – het is raadselachtig dat we geen ongelukken meemaken. Een zebrapad heeft geen enkele waarde(geldt voor heel Peru) laat staan dat rechtdoorgaand voetgangersverkeer voorrang krijgt. Hier geldt het recht van de lompste. Men moet de auto erdoorheen drukken. Is dit wat je krijgt als je voornamelijk mannen in het verkeer hebt? Rare jongens die Peruanen.
Na de incheck in ons hotel Patio hebben we nog tijd voor een heerlijke mojito/glas malbec en wat hapjes in het café – Ginebra wat Jenever in het Spaans is.
Morgen weer om 5 uur op voor de transport naar de luchthaven. Vandaag geen tijd voor Lima.
We’ll be back.

Dag 18 Chachapoyas zaterdag 5 oktober 2024 – Hotel Casona Monsante

Alweer vroeg op want om 05:30 staat de taxi voor de deur. Omdat we hier terugkomen, kunnen we wat bagage achterlaten zodat onze grote koffer niet boven de 15 kilo komt.
Ik geef toe dat een auto snel kan zijn op een zaterdagochtend rond dit tijdstip. We rijden nu in een halfuurtje naar het vliegveld. We vliegen niet met Latam maar met Atsa wat ook een prima maatschappij is.
Om 11 uur zijn we in Chachapoyas in de Andes vlak bij Ecuador (32.000 inwoners, ± 2500 meter). Ondanks de 17 graden voelt het er warm aan. Ons hotel waar we 5 nachten verblijven ligt aan de autovrije winkelstraat vlak bij het Plaza de Armas. Een goeie locatie dus. voordat we het stadje gaan verkennen luister ik even naar het voetbal: NAC-NEC 1-0 - Yes.
De winkelstraten zijn gezellig druk. Er heerst hier die typische Zuid-Amerikaanse sfeer waar wij zo van houden. Het historisch centrum ziet er prachtig uit met veel witte huizen met bruine ornamenten. Buiten het centrum is het van hetzelfde laken en pak als in de rest van Peru. Deze stad kent weinig vlakke gedeeltes. Alles is er behoorlijk steil.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat naast het Plaza de Armas en het Plaza de Independencia een uitzichtpunt de hoogtepunten van deze stad maken. Om bij het uitzichtpunt te komen moeten we eerst een steile oude vervallen trap beklimmen. De trap heeft wel een aantal leuke versieringen. Daarna lopen we in een soort gribus op weg naar een andere trap die versierd is met tal van yucca’s.
we vervolgen onze weg door een modderige straat om ons doel te bereiken. Het moet gezegd mirador Luya Urco geeft een mooi overzicht over de vallei en de stad.
’s Avonds eten we een eenvoudige maaltijd in de Amazonas 362.

1. Jettie:
    6 oktober 2024
    Leuk om zo een beetje mee te reizen met jullie mooie reis.
    Had nu pas de rust om,met de kaart bij de hand, alle verhalen nog eens goed te lezen. Alle vogels heb ik nog niet opgezocht.