Peru dag 7-9
27 september 2024 - Cusco, Peru
Dag 7 Puno dinsdag 24 september 2024 – Hotel Munay Tambo
De komende 2 dagen zullen we veel in een bus doorbrengen. Niet mijn favoriete vervoersmiddel maar je ziet wel veel.
De dag begint vroeg want we gaan condors bekijken deze vliegen dagelijks boven en in de Colca Canyon daar waar de brede kloof annex vallei overgaat in de smalle kloof.
De touroperator van gisteren is om 6:40 weer present om ons op te halen van ons hotel in Chivay.
Nadat we alle andere passagiers hebben opgehaald, iedereen weer op zijn plek van gisteren zit en we een liedje voor de jarige Ana hebben gezongen, gaan we op weg door de enorme groene vallei.
Tot aan het nationale park rijden we door de vallei met overal weer de landbouwterrassen. Sommige terrassen zijn al 1500 jaar oud.
Het is niet heel ver weg naar het nationale park waarbij de Colca Canyon echt een smalle kloof wordt. Vlak na het passeren van de parkgrens hebben we onze eerste stop.
Direct vliegen er 6 condors over ons heen. Dit zijn juveniels dus nog niet de andescondor met zijn witte kraag(alleen het mannetje heeft dat). Desondanks zijn deze vogels al behoorlijk indrukwekkend. We hebben een great short walk naar de rand van het ravijn. Deze kloof is dieper dan de grand canyon. Het is in ieder geval ijzingwekkend diep. We zien hier geen condors meer; wel weten we een reuzenkolibrie en de Amerikaanse torenvalk te fotograferen.
Bij het volgende en tevens laatste punt is het het drukst. Hier zijn de volwassen condors niet te missen. De vogels vliegen op de thermiek een aantal rondjes waarbij ze soms heel dicht bij komen.
Door de smalle kloof is de settting perfect.
We zoeken nog naar de condor van Varsseveld maar die is uitgevlogen.
We worden na opnieuw een goed lunchbuffet afgezet in het centrum van Chivay. Hier zouden we oorspronkelijk om 13:00 de bus naar Puno bij het Titicacameer hebben maar deze is verzet naar 14:30 dit om een langere vertraging bij wegwerkzaamheden te voorkomen.
We rijden de tour van gisteren andersom. We stoppen opnieuw bij Patapampa op 4910 meter, bij de alpaca’s en lama’s en bij het restaurant voor een kop thee iets wat mijn Italiaanse buurvrouw goed moet doen want die heeft al menig zakje gevuld.
Rond 5 uur zijn we bij de wegafzetting. Hier staan we een uur stil. Daarna moet al het langzamere verkeer ingehaald worden. Dat kost waarschijnlijk ook nog bijna een uur extra. Uiteindelijk zijn we om 22:45 bij ons hotel met een enorme gare kop maar met te veel indrukken om direct in slaap te vallen.
Dag 8 Cuzco woensdag 25 september 2024 – Hotel Mamasara
Nog voor de wekker van half zes zijn we wakker. Hierdoor hebben we even tijd om te pinnen in de stad.
We hoefden niet zo nodig het Titicacameer te zien – het leek ons te commercieel.
Nu is het echter alleen een slaapplaats geworden mede natuurlijk door de werkzaamheden. Anders waren we om 19:00 aangekomen en hadden we nog rustig door Puno kunnen wandelen.
Met het ontbijt in de tas worden we iets na zessen verplaatst naar het busstation voor de volgende rit van 400 km naar Cuzco.
Ook dit is een toeristische bus die onderweg 5 keer stopt. We zien nog wat van het meer en rijden langs de beroemde altiplano. Toch een gek idee dat de vlakte zich op meer dan 3000 meter bevindt en de heuvels eromheen boven de 4km zijn.
Het landschap is voornamelijk strogeel van kleur en ruig.
Het valt op dat er overal wel mensen wonen en er ook vrij veel stadjes zijn met van die vervelende drempels waar de bus stapvoets overheen moet.
Tot nu toe ziet elk stadje eruit alsof er recent een aardbeving heeft plaatsgevonden. 90% van de huizen is waarschijnlijk om belastingredenen niet bepleisterd.
We zijn ons niet louter aan het verplaatsen maar zien onderweg ook nog van alles. Zo stoppen we bij een incamuseum waarbij ze een Peruviaanse variant van de loewakkoffie schenken nl. de coatikoffie, Verder stoppen we bij een uitkijkpost over vulkanen, een lunchbuffet met veel groenten, een incaruïne met een restant van een enorme tempel en stoppen we tot slot bij een zeer rijk gedecoreerde kerk met veel goud en zilver. Ondanks de korte nacht en de lange rit van 07:00- 17:30 weten we te genieten van deze dag en hebben we voldoende energie over. We wennen aan de hoogte al blijft de hartslag licht verhoogd en is het hoofd al vroeg in de ochtend behoorlijk aan het ijlen.
Om 18:00 zijn we in ons hotel.
We zitten op loopafstand van het historische centrum waar uiteraard het Plaza del Armas het centrale plein is. Hier zit een koffiebar met artesenaal bier (cat ipa – 7 vidas) voor Michiel en een Pisco Sour voor Barbara. Vanwege het uitgebreide lunchbuffet volstaat een Salchi power (plakjes worst met friet) als avondeten.
Latamsoap aflevering 3:
Bij Latam vinden ze het onze schuld dat we in hun bug zijn getrapt. We kunnen de bagage derhalve niet overgeboekt krijgen naar de andere vlucht. Wordt vervolgd..
Dag 9 Cuzco donderdag 26 september 2024 – Hotel Mamasara
Zou het kunnen dat je minder goed slaapt door de ijle lucht? Deze keer heb ik 5.5 uur geslapen.
De accu wordt daardoor minder goed opgeladen. Het is gelukkig nog wel net genoeg om de historische binnenstad van Cuzco te kunnen zien.
We doen het vandaag rustig aan. Desondanks verbranden we net zoveel calorieën als met een rondje hardlopen.
We beginnen met het hoogste punt – de kerk San Cristobal. Hier heb je een mooi uitzicht op de Plaza de Armas. Helaas is het zwaar bewolkt waardoor de foto er wat somber zal uitzien.
Bij de gemeente kopen we een 10-dagenpas waarmee je allerlei musea en historische sites kan bezoeken. Hiermee hebben we ook alvast de kaartjes voor de 2 sites voor de excursie van morgen.
We profiteren direct van de kaart door een bezoek te brengen aan een schattig klein museum de Sitio Qorikancha wat gaat over de incacultuur.
De stad kent een aantal authentieke stenige straatjes, heeft behoorlijk wat mooie pleinen en een aantal prachtige koloniale gebouwen. Het is hier zeer toeristisch; overal zijn winkels waar je tours kan boeken. Ook op straat wordt geworven.
Het Plaza del Armas is ook hier de blikvanger. Het heeft niet een uitspringend gebouw maar wel veel erkers waardoor het weer heel anders is als in Arequipa.
Nadat we een bezoek aan de dagelijkse markt hebben afgerond gaan we even pauzeren in ons hotel waarna we om 4 uur richting het volgende kleine museum gaan; dat van de hedendaagse kunst.
We borrelen in een wijn- en kaasbar met een kaasplankje, een Pisco en een heerlijke quadrupel van 7 vidas.
Daarna eten we soep als hoofdmaaltijd aan het Plaza del Armas net naast Don Pancho.
We zijn daarmee op tijd terug in het hotel zodat we de koffers kunnen herschikken. De grote koffer zal in het hotel achterblijven. In de trein naar Machu Picchu mag alleen 1 stuk handbagage meegenomen worden. Met wat passen en meten en een beetje creativiteit zijn we klaar voor de volgende etappes.
Gert.:27 september 2024Kan je in Cuzco geweest zijn zonder de indrukwekkende historische stadswallen te fotograferen ?
Inge:27 september 2024Pff Latam!
Birdy:28 september 2024Flauw dat de condor van Varsseveld niet even tijd heeft gemaakt, heeftie inmiddels genoeg.